Dorpswandeling Bergen aan Zee

In Bergen aan Zee is het heerlijk wonen en vakantie vieren. De meeste gasten bezoeken het liefst het strand en de winkeltjes en restaurantjes aan de boulevard. Meneer Dijkema, inwoner van Bergen aan Zee, zag dat maar  weinig mensen een wandeling maakten door het dorp zelf. Daarom besloot hij er zelf eentje uit te zetten. Deze rondwandeling is het resultaat. Heerlijk om eens te wandelen op een frisse avond en een leuke manier om kennis te maken met de bijzondere geschiedenis van deze badplaats.

Bekijk hieronder de wandelroute of download de wandelroute via deze link.

Startpunt

Hotel Nassau, Van der Wijckplein 4, Bergen aan Zee

Rood: Korte route, duur: 2 km, rolstoeltoegankelijk
Blauw: Lange route, duur: 4 km
Blauw + Oranje: Uitbreidingsroute: 4,5 km
De blauwe en oranje route zijn beide niet rolstoeltoegankelijk.

U herkent de routes aan deze bordjes en paaltjes.

Deze rondwandeling is een initiatief van de heer Dijkema, inwoner van Bergen aan Zee, in samenwerking met de gemeente Bergen, PWN en Landgoed Huize Glory.

1. Borstbeeld Marie van Reenen

Bergen aan Zee is een bijzonder dorp. Het is de enige badplaats aan de Nederlandse Noordzeekust die niet is gegroeid uit een dorp van boeren en vissers, maar in 1906 is gesticht door Jacob en Marie van Reenen-Völter. Zij zagen de mogelijkheden om de dagjesmensen die Bergen al generaties lang bezochten, aan zich te binden door hen bouwgrond aan te bieden voor een villa of vakantiehuis. De eerste drie huizen waren de herberg Prins Maurits, de villa Ulysses voor de familie Van Reenen zelf en restaurant Nassau. Hier begint uw wandeling.1. Borstbeeld Marie van Reenen
Bergen aan Zee is een bijzonder dorp. Het is de enige badplaats aan de Nederlandse Noordzeekust die niet is gegroeid uit een dorp van boeren en vissers, maar in 1906 is gesticht door Jacob en Marie van Reenen-Völter. Zij zagen de mogelijkheden om de dagjesmensen die Bergen al generaties lang bezochten, aan zich te binden door hen bouwgrond aan te bieden voor een villa of vakantiehuis. De eerste drie huizen waren de herberg Prins Maurits, de villa Ulysses voor de familie Van Reenen zelf en restaurant Nassau. Hier begint uw wandeling.

2. Parnassiapark

Het plan van tuinarchitect L. A Springer, werd met ideeën van mevrouw Van Reenen-Völter uitgevoerd. De botanische tuin en het Duinmuseum worden door de IVN (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid) gebruikt voor natuur en milieueducatie. www.ivn.nl/afdeling/noord-kennemerland

3. Vredeskerkje en Engelse Veld

Het rietgedekte kerkje is gebouwd in 1918 naar een ontwerp van H.L. Baron Taets van Amerongen samen met P. Elders in opdracht van de familie Van Reenen. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen, concerten, lezingen en bijeenkomsten (www.vredeskerkje.nl). Het kerkje ligt te midden van het natuurgebied Engelse Veld, de open ruimte in het hart van het dorp. Hier wisselen kalkrijke en kalkarme bodem elkaar in een mozaïek af, uniek in Europa. Mede vanwege de bijzondere plantengroei heeft het Engelse Veld de status van Natura- 2000-gebied. Enkele Schotse Hoogland runderen begrazen het gebied ter ondersteuning van het natuurbeheer.

4. Landgoed Huize Glory

Het is even een klim, maar dan bereikt u Landgoed Huize Glory en heeft u een magnifiek uitzicht. In 1916 gaf August J. Jansen de opdracht tot de bouw van Villa Russenduin, de oorspronkelijke naam. Na zijn dood werd het pand verkocht aan een instelling die kinderen opving die moesten aansterken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de Duitsers als bezettingsmacht ook gebruik van Villa Russenduin. De toren* kan elke dag worden beklommen tussen 12 – 16 uur. Sinds 1990 worden kamers verhuurd en inmiddels is Huize Glory uitgegroeid tot een comfortabel hotel/restaurant en heeft het een terras met uniek uitzicht.

* Gratis indien u een consumptie gebruikt.

5. Natuurvriendenhuis Het Zeehuis

Het Zeehuis is gebouwd in opdracht van het Burgerweeshuis te Amsterdam. De weesjes konden hier enige tijd genieten van duin, bos, strand en de zee. In 1959 werd het huis aangekocht door de Stichting Natuurvriendenhuizen.

6. Lantaarnpaal

De lantaarnpaal van architect M. Cijffers is een blijvende herinnering aan de viering van het 25 jaar bestaan van Bergen aan Zee.

7. Zee Aquarium

Direct aan het strand vindt u het Zee Aquarium. In het, om zijn enorme collectie, internationaal gerenommeerde Zee Aquarium bevinden zich 43 aquaria met zeebewoners uit alle wereldzeeën en 38 vitrines met een omvangrijke schelpenverzameling.