Duinen & bossen

Bergen aan Zee is veel meer dan alleen strand en zee. Het kustdorp is omgeven door prachtige natuur waarin je urenlang kunt wandelen, fietsen, paardrijden en genieten van unieke flora en fauna. Aan de zuidkant ligt het Noordhollands Duinreservaat, dat namens de Provincie wordt beheerd door drinkwaterbedrijf PWN. Iets naar het noorden vind je de Schoorlse Duinen, dat in handen is van Staatsbosbeheer. Kriskras door beide gebieden lopen kilometerslange wandel- en fietspaden voor eindeloos genieten.

Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is met 5.300 hectare een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het gebied strekt zich uit van Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 kilometer breed. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden. Door de uitgestrektheid en de afwisselende begroeiing is er een enorme verscheidenheid aan plant- en diersoorten. Het gebied is ook goed toegankelijk voor bezoekers die slecht ter been​ zijn en/of een (elektrische) rolstoel of scootmobiel gebruiken. Deze hulpmiddelen, en ook elektrisch aangedreven fietsen met trapondersteuning, zijn daarom toegestaan.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen vormen het breedste duingebied van Nederland en zijn een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. Uniek zijn de heidevelden. Die vind je bijna nergens in de duinen. Op sommige plekken, zoals in De Kerf, mag het zand weer stuiven. Er ontstaan spontaan nieuwe duintjes en kuilen.

Rust, ruimte en mooie plekjes

De duinen en bossen rond Bergen aan Zee hebben een zeer afwisselende natuur en de gebieden ten noorden en zuiden hebben elk hun eigen karakter. Maar overal is volop gelegenheid om te wandelen en te fietsen in ieder seizoen. Rust, ruimte en stilte. Maar ook mooie plekjes voor een picknick, of om te sporten en spelen. En wie even goed oplet, ziet een keur aan grote en kleine zoogdieren, reptielen en vogels.