Foto’s: herdenking 75+2 jaar bevrijding Bergen aan Zee
In 2020 was het 75 jaar geleden dat WO II was afgelopen. Meer dan ooit moeten we beseffen dat leven in vrijheid een groot goed is en niet als vanzelfsprekend kan worden gezien. Met deze foto route herdenken we dat Bergen aan Zee 77 jaar geleden werd bevrijd. Bergen aan Zee werd extreem door de oorlog getroffen. Ruim 40% van de bebouwing werd op last van de bezetter in 1942/43 gesloopt. Met name langs de kust voor een vrij schootsveld t.b.v. de “ Atlantic Wall”. We wandelen langs 16 plekken waar borden staan met foto’s. En besteden met name aandacht aan de verdwenen panden. We vertellen over de opbouw van het dorp tot de oorlog, de afbraak in de oorlog, en de wederopbouw na de oorlog. Deze 3 perioden lopen tijdens deze route door elkaar heen. Er is dus geen chronologische volgorde.
Opbouw van Bergen aan Zee
Dit was een project van Jacob en Marie van Reenen. Jacob was heer van Bergen, Burgemeester / gemeente secretaris en grootgrondbezitter. Bergen aan Zee is een bijzonder dorp, het is niet spontaan ontstaan en gegroeid zoals de meeste dorpen en steden, maar het is gepland ontstaan onder de strakke regie van de familie van Reenen.. Ook is bijzonder dat de grens tussen kalkarm (noord) en kalkrijk (zuid) zand bij Bergen aan Zee ligt.
Het begin
Van maart 1905 tot maart 1906 wordt de Zeeweg aangelegd, vanaf de Franschman naar het strand bij paal 33. Het plan is een landbouwkolonie te stichten in hun 1200 ha. duin en bosgebied. Maar al snel komt daar het toerisme met bad bedrijf bij, tevens het uitgeven van kavels voor villabouw. Dit alles ondergebracht in de Bouw-Exploitatie-Maatschappij Bergen aan Zee (BEM) op 26 juni 1908. Directeur was baron Taets van Amerongen (schoonzoon van Jacob en Marie) en administrateur Dirk Haasbroek. In 1906/ 1907 komen de eerste gebouwen tot stand Villa Ulysses, café pension Prins Maurits, café restaurant Nassau-Bergen. De straten in Bergen aan Zee zijn vaak vernoemd naar zakenrelaties van de familie van Reenen. Na de oorlog neemt de gemeente Bergen de straten en bermen over van de BEM, en wordt de naam “straat” veelal veranderd in “weg”.