Kunst & Cultuur

Het bijzondere licht van over zee, maar ook de afwisselende aanblik van de eindeloze golven in zomer en winter, vormen al sinds de 19e eeuw een inspiratiebron voor een lange rij literaire en beeldende kunstenaars in en om Bergen aan Zee. Nog altijd laten hedendaagse kunstenaars zich inspireren door zee, duin en bossen, en hebben zich hier tijdelijk of permanent gevestigd.

Schrijvers en dichters

De dichter Herman Gorter werkte aan zijn beroemde gedicht Mei in een huisje aan de Verbrande Panweg; een standbeeld van Gorter is te zien aan het begin van de Zeeweg naar Bergen aan Zee. Zijn iets latere vakgenoot Adriaan Roland Holst laat strand en kust veelvuldig figureren in zijn romantische poëzie. Maar ook schrijvers als Adriaan van Dis, Saskia Noort en Joost Zwagerman zijn nauw verbonden met het kustdorp en de wat mondainere kern Bergen. Datzelfde geldt voor muzikale kunstenaars als Simeon ten Holt en onder anderen songwriters als Thé Lau.

Bergense School, galeries en musea

Daarnaast zijn Bergen aan Zee en Bergen (‘-Binnen’) de bakermat van een groot aantal beroemde kunstenaars. De Bergense School, die vanaf ongeveer 1915 opkwam, is een begrip in binnen- en buitenland. En ook de ‘Keizer der Vijftigers’, Lucebert, woonde en werkte in Bergen. In het centrum van Bergen – een kort en inspirerend fietstochtje van het kustdorp verwijderd –  zijn dan ook vele galeries en musea te vinden, waarvan het Museum Kranenburgh wellicht het bekendste is.

Zee Aquarium

Een aanrader voor het hele gezin, maar zeker voor de jongere bezoekers, is het zeer populaire Zee Aquarium. In 2016 is het Zee Aquarium volledig vernieuwd! In de maar liefst 44 verschillende aquaria, zwemmen in totaal 367 verschillende vissoorten en andere zeedieren; niet alleen uit de nabije Noordzee, maar ook uit de Middellandse Zee, de tropische wateren en zelfs de Amazone (piranhas!). Kijk van dichtbij naar het enorme skelet van de potvis, kom de roggen aaien of laat je voeten verwennen door knabbelende Gararufavisjes! Het Zee Aquarium is leuk en leerzaam voor jong en oud, bij mooi en slecht weer

Evenementen

Ook in Bergen aan Zee zijn kunst en cultuur goed vertegenwoordigd, in de vorm van diverse galeries en regelmatig terugkerende evenementen. Bijvoorbeeld het jaarlijkse ‘Poëzie in de Branding’, de zomerconcerten in het Vredeskerkje, de Kunst10daagse Bergen en het populaire jazzfestival. Kijk hier voor meer evenementen.

Liefhebber van kunst en cultuur? Ook dan is Bergen aan Zee een ideale bestemming!