Vredeskerkje

vredeskerkje bergen aan zeeOf je nu met de auto, fietsend of lopend Bergen aan Zee binnen komt, het karakteristieke Vredeskerkje met het rieten dak valt niet te missen. Het staat in een open duinvlakte aan de rand van het dorp en kwam in 1918 tot stand op initiatief van mevrouw Marie Amalie Dorothea van Reenen- Völter, echtgenote van de toenmalige burgemeester van Bergen. Zij wilde na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog een gebaar van vrede maken en stichtte nog tijdens deze oorlog “een kerkje voor allen”. Niet gekoppeld aan een geloofsovertuiging of kerkelijke gemeenschap, maar ongebonden en toegankelijk voor iedereen.

Alleen al om die reden is het Vredeskerkje een bijzonder gebouw. Maar ook door de architectuur, de prachtige ligging, de gebrandschilderde ramen en het mooie interieur met als hoogtepunt de van houtsnijwerk voorziene kansel. In de zomer en tijdens de kerstdagen worden er diensten gehouden die – geheel in de geest van de oprichtster – oecumenisch van karakter zijn. Daarnaast wordt het kerkje regelmatig gebruikt als trouwlocatie en voor uitvaartdiensten. Ook vinden het gehele jaar door bijna wekelijks manifestaties plaats op het gebied van kunst, cultuur, poëzie en muziek.

De eerste steen werd gelegd op 9 februari 1918 en de inwijding vond plaats op 28 juli van dat jaar. In 2018 bestaat het Vredeskerkje dus 100 jaar. Stichting MAD (de voorletters van de stichtster) zorgt voor het beheer en de exploitatie van het gebouw en weet zich gesteund door Stichting Vrienden van het Vredeskerkje. Wij zijn van plan het eeuwfeest in 2018 op een passende wijze te vieren. Het programma is in grote lijnen gereed. De viering begint omstreeks 5 mei (einde Tweede Wereldoorlog) en wordt afgesloten omstreeks 11 november (einde Eerste Wereldoorlog).

Klik hier voor het programma!

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (6 Votes)

Webcam Bergen aan Zee

Live beelden van het strand van Bergen aan Zee

 Deze website gebruikt cookies om de website te analyseren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt.