Routepunt 2

Foto 2 : Pier Panderstraat (weg) hoek Jacob Kalffweg).

Pier Pander was begin 1900 een van de bekendste kunstenaars (beeldhouwer) van Nederland, tevens badgast in Bergen aan Zee. Er is nu nog een museum met zijn kunst in Leeuwarden. Leunend tegen de fiets rijksveldwachter B. Strooker. Met o.a. hotel Nieuw Bakhuis, en Oud Bakhuis en Dubbel Bakhuis.

Ruimte voor 80 gasten, eigenaar fam. Rosier. Herman Gorter dineerde hier vaak. Rijkstelefoon nr. 510.

Pier Panderstraat (Straße) Ecke Jacob Kalffweg). Pier Pander war Anfang des 20. Jahrhunderts einer der bekanntesten Künstler (Bildhauer) in den Niederlanden und Badegast in Bergen aan Zee. Heute gibt es in Leeuwarden ein Museum mit seiner Kunst. An das Fahrrad gelehnt, Nationalpolizist B. Strooker. Einschließlich Hotel Nieuw Bakhuis und Oud Bakhuis und Dubbel Bakhuis.

Platz für 80 Gäste, Inhaberfamilie Rosier. Herman Gorter hat hier oft zu Abend gegessen. Regierungstelefon Nr. 510.

In 2020 was het 75 jaar geleden dat WO II was afgelopen. Door de coronasituatie kan onze herdenking van dit feit nu pas, als 75+2, plaatsvinden. Meer dan ooit moeten we beseffen dat leven in vrijheid een groot goed is en niet als vanzelfsprekend kan worden gezien. Met 28 borden op 16 verschillende locaties laten wij u zien hoe onze badplaats er voor 1940 uitzag en wat er tijdens de WO II verstoord is. Deze fotoroute door het dorp bestaat uit foto’s die de geschiedenis van Bergen aan Zee tonen.