Routepunt 9

Foto 9-1: Zeeweg in de bocht voor de oorlog

Zeeweg in de bocht voor de oorlog – We zien hier v.l.n.r. de begroeiing met dennen, villa Hoog en Droog, Ulysses, Hotel-lunchroom-restaurant Stroomer, Pension Aurora, Hotel Nassau Bergen, en het Postkantoor.

„Zeeweg“ vor dem Krieg – Wir sehen hier v.l.n.r. die Vegetation mit Kiefern, Villa Hoog en Droog, Ulysses, Hotel-Lunchroom-Restaurant Stroomer, Pension Aurora, Hotel Nassau Bergen und das Postamt.

Foto 9-2: Zeeweg iets door de bocht na de oorlog eind 40-er jaren

Zeeweg iets door de bocht na de oorlog eind 40-er jaren. We zien hier v.l.n.r. dat villa Ulysses, Pension Aurora, het Postkantoor en hotel Nassau Bergen zijn gesloopt. Wel staat de winkelboog er nog met als hoogste pand pension de Stormvogel, daarvoor hotel Prins Maurits en de woningen aan de Kerkstraat. Complete kaalslag. We wandelen nu over de Paulinestraat /weg naar de ingang van het Parnassiapark.

Zeeweg nach dem Krieg in den späten 1940-er Jahren. Wir sehen hier v.l.n.r. dass die Villa Ulysses, die Pension Aurora, das Postamt und das Hotel Nassau Bergen abgerissen wurden. Der Einkaufsbogen ist noch da, mit dem Gästehaus Stormvogel als höchstes Gebäude, vor dem Hotel Prins Maurits und den Häusern in der Kerkstraat.

Geen foto – Parnassiapark, 1911, nog een “groene long” uit het oorspronkelijke plan van Leonard Springer uit 1907. Dit 3.5 ha. grote park is voor verpozing op koele dagen, speelplek voor de kinderen, om te wennen aan de zeelucht. Er komen tennisbanen, een croquet veld, een muziek koepel en een eendenvijver. Het krijgt een strakke neoklassieke vormgeving, een Duinmuseum (1914) en een Heemtuin, een plantenasiel volgens Jac.P. Thijsse. De paden van kalkzandsteen uit eigen fabriek worden omrand met schelpen. Het was niet de bedoeling dat daar op gelopen werd, “het moest toch niet nodig zijn om die vraag telkens te herhalen”, aldus mevr. Van Reenen.

In 2020 was het 75 jaar geleden dat WO II was afgelopen. Door de coronasituatie kan onze herdenking van dit feit nu pas, als 75+2, plaatsvinden. Meer dan ooit moeten we beseffen dat leven in vrijheid een groot goed is en niet als vanzelfsprekend kan worden gezien. Met 28 borden op 16 verschillende locaties laten wij u zien hoe onze badplaats er voor 1940 uitzag en wat er tijdens de WO II verstoord is. Deze fotoroute door het dorp bestaat uit foto’s die de geschiedenis van Bergen aan Zee tonen.