Routepunt 11

Foto 11: De Koepel van Sterken

De Koepel van Sterken stond boven op het duin zuidelijk van villa Ulysses. De heer Sterken handelde in Thee en de familie woonde in Bergen aan de Breelaan in huize Kinheim een kasteel achtig gebouw. Zij kochten ook een vervallen boerderij aan het Smallepad dat ze lieten restaureren en schonken het aan de gemeente met als bestemming museum, dat vanaf die tijd het Sterkenhuis heet. De Koepel werd ook aan gasten verhuurd. Als eerste gebouw werd het op 7 november 1942 gesloopt.

Der Tee-Kuppel van Sterken stand auf der Düne südlich der Villa Ulysses.
Herr Sterken handelte in Tee und die Familie lebte in Bergen aan de Breelaan in einem schlossähnlichen Gebäude im Haus Kinheim. Sie kauften auch einen Bauernhof und schenkten ihn der Gemeinde für ein Museum, das seitdem Sterkenhuis heißt. Der Kuppel wurde auch an Gäste vermietet. Es war das erste Gebäude, das am 7. November 1942 abgerissen wurde.

In 2020 was het 75 jaar geleden dat WO II was afgelopen. Door de coronasituatie kan onze herdenking van dit feit nu pas, als 75+2, plaatsvinden. Meer dan ooit moeten we beseffen dat leven in vrijheid een groot goed is en niet als vanzelfsprekend kan worden gezien. Met 28 borden op 16 verschillende locaties laten wij u zien hoe onze badplaats er voor 1940 uitzag en wat er tijdens de WO II verstoord is. Deze fotoroute door het dorp bestaat uit foto’s die de geschiedenis van Bergen aan Zee tonen.