Routepunt 16

Foto 16: Stationsplein/Julianalaan

Stationsplein/Julianalaan, foto 1938, Links huize Mare dan het Station en de herdenkingslantaarnpaal, rechts de winkelboog met de ijssalon van bakker Roos, kruidenier Houtman, groenteboer Stekelbos, Hopman met strandartikelen, later Kooy de huisschilder, na de steeg lunchroom Hopman, later de melkzaak(VAMI-ijs), in 1956 nam de familie Meijer uit Delft de zaak over, de kinderen en kleinkinderen van de familie Meijer zijn nu toonaangevende ondernemers in Bergen aan Zee, en dan bakker De Haan/Van der Born/Zweep, slagerij Hoogvorst/Schipper. Grotendeels is de winkelboog nu hotel Meijer.

Na de oorlog is men aan de wederopbouw begonnen. Er zijn veel plannen geweest maar de meeste zijn niet tot uitvoer gekomen. De regie van de familie van Reenen werd node gemist.

We zijn hier aan het einde gekomen van de route, waarschijnlijk dat u vanaf nu met andere ogen naar Bergen aan Zee kijkt, een bijzonder dorp, dat was, dat is en dat blijft het.

Stationsplein/Julialaan, Foto 1938, links das „Huize Mare“, dann der Bahnhof und die Gedenklaterne, rechts der Einkaufsbogen mit der Eisdiele des Bäckers Roos, der Lebensmittelhändler Houtman, der Gemüsehändler Stekelbos, Hopman mit Strandartikeln, später der Anstreicher Kooy, nach der Gasse die Kantine Hopman, später die Molkerei (VAMI-Eis), 1956 übernahm die Familie Meijer aus Delft das Geschäft, die Kinder und Enkel der Familie Meijer sind heute führende Unternehmer in Bergen aan Zee , und dann Bäcker De Haan/Van der Born/Zweep, Metzgerei Hoogvorst/Schipper. Der Einkaufsbogen ist heute größtenteils das Hotel Meijer.

Nach dem Krieg begann der Wiederaufbau. Es gab viele Pläne, aber die meisten wurden nicht verwirklicht. Die Leitung der Familie van Reenen wurde schmerzlich vermisst.

In 2020 was het 75 jaar geleden dat WO II was afgelopen. Door de coronasituatie kan onze herdenking van dit feit nu pas, als 75+2, plaatsvinden. Meer dan ooit moeten we beseffen dat leven in vrijheid een groot goed is en niet als vanzelfsprekend kan worden gezien. Met 28 borden op 16 verschillende locaties laten wij u zien hoe onze badplaats er voor 1940 uitzag en wat er tijdens de WO II verstoord is. Deze fotoroute door het dorp bestaat uit foto’s die de geschiedenis van Bergen aan Zee tonen.