Vredeskerkje

Of je nu met de auto, fietsend of lopend Bergen aan Zee binnen komt, het karakteristieke Vredeskerkje met het rieten dak valt niet te missen. Het staat in een open duinvlakte aan de rand van het dorp en kwam in 1918 tot stand op initiatief van mevrouw Marie Amalie Dorothea van Reenen- Völter, echtgenote van de toenmalige burgemeester van Bergen.

Gebaar van vrede

Zij wilde na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog een gebaar van vrede maken en stichtte nog tijdens deze oorlog “een kerkje voor allen”. Niet gekoppeld aan een geloofsovertuiging of kerkelijke gemeenschap, maar ongebonden en toegankelijk voor iedereen.

Oecumenisch

Alleen al om die reden is het Vredeskerkje een bijzonder gebouw. Maar ook door de architectuur, de prachtige ligging, de gebrandschilderde ramen en het mooie interieur met als hoogtepunt de van houtsnijwerk voorziene kansel. In de zomer en tijdens de kerstdagen worden er diensten gehouden die – geheel in de geest van de oprichtster – oecumenisch van karakter zijn. Daarnaast wordt het kerkje regelmatig gebruikt als trouwlocatie en voor uitvaartdiensten. Ook vinden het gehele jaar door bijna wekelijks manifestaties plaats op het gebied van kunst, cultuur, poëzie en muziek.

Help het Vredeskerkje met een gave gift!